Az európai parlamenti választás nemzeti ügy | Mindannyian Ugrás a tartalomra
Az európai parlamenti választás nemzeti ügy

Az európai parlamenti választás nemzeti ügy

A mi ügyünk is

Tegnap délután Kishegyesen, majd Bácsfeketehegyen került sor kerekasztal-beszélgetésre a Vajdasági Magyar Szövetség szervezésében. A beszélgetéseken a helyi civil szervezetek képviselői vettek részt, valamint Pásztor István, a VMSZ elnöke, Deli Andor, a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselője, Faragó Csaba, az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének egykori alelnöke és Losonci Gergely, az Európai Néppárt hallgatói szervezetének alelnöke.

A beszélgetések témája, az előttünk álló európai parlamenti választás volt, s azon belül is a vajdasági magyarság szerepvállalása.

Pásztor István a beszélgetés során elmondta, hogy egyáltalán nem osztozik azon az állásponton, hogy a vajdasági magyarságot csak kis mértékben érinti az európai parlamenti választás.

– Mi azt az álláspontot képviseljük, hogy akinek szavazati joga van, annak joga és kötelessége is szavazni. Arra biztatjuk az embereket, hogy éljenek a szavazati jogukkal, s különösen most, az európai parlamenti választásokkor éljenek a szavazati jogukkal azok, akik magyar állampolgárként regisztráltak és kifejezték ebbéli szándékukat. Az európai parlamenti választás, meggyőződésünk szerint, nemzeti ügy. Nemzeti kérdés és nem pártpolitikai kérdés. Ezért is biztatunk mindenkit, hogy vegyen részt rajta, függetlenül attól, hogy pártreferencia vonatkozásában kinek az oldalán áll. Persze, a már három hete folyó kampány során a VMSZ arra biztatja a szavazati joggal bíró magyar állampolgárokat, hogy a Fidesz–KDNP listára szavazzanak. Az előző 5 év tapasztalatai miatt, a két ország közötti viszonyok miatt, a Fidesznek a vajdasági magyarság irányába nemcsak szavakban, hanem tettekben is kinyilvánított álláspontja miatt, valamint azért, mert ezen a listán befutó helyen van Deli Andor, aki az elmúlt 5 évben is európai parlamenti képviselő volt – mondta el Pásztor, majd hozzáfűzte, elemi érdekünk, hogy ennek a listának a sikeréhez a magunk szerény körülményei között hozzájáruljunk.

A vajdasági magyarok számára távolinak tűnhet az európai parlamenti intézmény, noha nem ez a helyzet, fogalmazott Deli Andor.

– Az emberek nem érzik magukénak az unió intézményeit, s mi igyekezünk, hogy ez megváltozzon. Ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy az emberekben tudatosodjon, hogy az ott születő döntések lassan fejtik ki a hatásukat. Ilyen szempontból oda kell rájuk figyelni, mert nem mindegy, hogy mi történik Brüsszelben. Nem mindegy, hogy milyen európai jövő épül Brüsszelben. A vajdasági magyarságnak most történelmi lehetősége van, hogy levélszavazat útján leadja a voksát és kihasson arra, hogy milyen Európai Unió épül – fogalmazott Deli.

Magyarországon egyedül a Fidesz–KDNP lista vállalja fel a külhoni magyarság érdekeit, fogalmazott Faragó Csaba.

– Érdekes látni, hogy 15 év alatt milyen fejlődést sikerült elérni a vajdasági magyarság és az anyaország, valamint Szerbia és Magyarország kapcsolatában. Ebben Pásztor István elnök úr, a VMSZ és a Fidesz olyan híd szerepet tölt be, ami a jövőben is nélkülözhetetlen lesz. Az európai parlamenti választás nem szól másról, mint rólunk. Magyarországon a Fidesz–KDNP az egyetlen olyan pártszövetség, amely a határon túli magyarok ügyét felkarolta, s ennek már vannak látható jelei – mondta Faragó, majd kiemelte, az a tény, hogy egy vajdasági magyart is delegálnak az Európai Parlamentbe, garancia arra, hogy ez az építkezés folytatódni fog.

Losonci Gergely a Fidesz–KDNP lista legfiatalabb jelöltje, s ezért kiemelten foglalkozik a fiatalok ügyével.

– Az Európai Uniónak nagyon tág lehetőségei vannak a fiatalok támogatására, pl. az Erasmus-program, aminek segítségével a fiatal egyetemisták külföldön tudnak tanulni. Magyarország Szerbia uniós csatlakozásának legnagyobb támogatója. Ha a csatlakozás valóban megtörténik, akkor a vajdasági fiatalokat is érinthetik az uniós támogatások – mondta Losonci.

Magyar Szó, L.J. (Fotó: Lakatos János)