Eddig egymillió euró támogatás érkezett Királyhalomra | Mindannyian Ugrás a tartalomra
Eddig egymillió euró támogatás érkezett Királyhalomra

Eddig egymillió euró támogatás érkezett Királyhalomra

A Prosperitati Alapítvány munkáját összegezték a Királyhalmon megtartott lakossági fórumon. A vajdasági gazdaságfejlesztési program még korántsem fejeződött be. Júniusban újabb pályázatok várhatók.

250 millió euró támogatás érkezett, tízezer sikeres pályázóval kötöttek szerződést és csaknem tízezer négyszáz projekt valósult meg 2016 óta a magyarlakta településeken Vajdaságban. Így összegezte a Prosperitati Alapítvány munkáját Pásztor Bálint, a VMSZ alelnöke a Királyhalmon megtartott lakossági fórumon. A kedvezményezett projektek között volt fiatalok házvásárlása, termelők támogatása, mezőgazdasági eszközök vásárlása, valamint kis- és nagyvállalkozók támogatása.

Fodor Ervin gyümölcsészettel és konyhakerti kultúrák termesztésével is foglalkozik. Gépek és eszközök vásárlása mellett sokat jelentene bővülő családjának, ha bölcsőde is működne Királyhalmon: „Minél több gyereket szeretnénk, meg egy csomóan szeretnének, gondolom. Velük jó lenne ha tudnánk hova, biztos helyre tenni, az óvodák adottak meg hát most már a napközik is hála istennek de még a bölcsődék azok kicsit gyerekcipőbe járnak és jó lenne ha ebben tudnának segíteni.”

Királyhalmán az elmúlt három év alatt 136-an pályáztak sikeresen, ennek köszönhetően egy millió nyolcezer euró vissza nem térítendő támogatás érkezett a településre. Osztrogonác Simon, a VMSZ helyi szervezetének elnöke, Királyhalom: „A gyümölcstermelés is egy olyan iparággá fejlődött amit már csakis nagyban lehet csinálni. A falu egy része, a gazdák egy része ezt időbe észlelte és időbe átálltak a modern termelésre. Azt hiszem, hogy a környéken, nem mondok rossz adatot, ha azt mondom, hogy Királyhalmán található a legtöbb jéghálóval védett gyümölcsös. Tehát aránylag modern gyümölcsösök vannak.”

Királyhalmot ma nem több mint ezer lakos lakja. A faluban tartott lakossági fórumon Pásztor Bálint elmondta: a babakötvénytől a gazdaságfejlesztésig mindent felölel a magyar kormány 2010 óta működő célzott és átgondolt támogatási rendszere. Pásztor Bálint, köztársasági parlamenti frakcióvezető, VMSZ-DCSP: „Ha egy ekkora településre egy millió vissza nem térítendő támogatás érkezett három év alatt, akkor ez azt bizonyítja, hogy sikeres a program lebonyolítása és hozzásegít ahhoz hogy itt a szülőföldön lehessen magyarként megmaradni.” 

A vajdasági gazdaságfejlesztési program még korántsem fejeződött be. Várhatóan júniusban ismét pályázati kiírások jelennek meg.

Pannon RTV