Maradékon is egyre jobb magyarnak lenni | Mindannyian Ugrás a tartalomra
Maradékon is egyre jobb magyarnak lenni

Maradékon is egyre jobb magyarnak lenni

Közösségi találkozó a szerémségi szórványban élőknek.

A Maradékon és környékén élő mintegy 3,5 ezer magyar számára megtartó erőt jelent az anyaország támogatása a gazdaság és a kultúra terén egyaránt. Kedd este közösségi találkozót tartottak a szerémségi szórványban élők számára, amelyen szó esett az európai parlamenti választás fontosságáról, a kettős állampolgárok szavazati jogáról és a vajdasági magyarok jogairól is.

A maradéki Becker Ilona szerint amióta érezhetőbb az anyaország támogatása a szórványban, a többségi nemzethez tartozó lakosság is másként tekint a magyarokra, ők pedig nagyobb biztonságban érzik magukat, mint azelőtt. „Jobban összejövünk, társalgunk, más... Azelőtt, mikor magyarul beszéltél, akkor valahogy nem volt mindegy, mert nem szerették, de most már belenyugodtak ezek is, akik ide jöttek, akik nem tudnak, mert nagyon sok a vegyes házasság, úgyhogy most nincs probléma, ahol csak akar, beszélhet nyugodtan az ember magyarul, nem bántja senki.”

Szerémségben, főként Maradékon és környékén, mintegy 3,5 ezer ember vallja magát magyarnak. Közülük körülbelül 150-en pályáztak a magyar kormány támogatásaira. Az egyéni boldogulásuk egyengetése mellett sokat jelent számukra a kultúra támogatása is a szórványban. Berta Zoltán, alelnök, VMSZ szerémségi körzeti szervezet: „Nagyon fontos számunkra az a támogatás, amit a kultúránk élvez, mert kultúra nélkül nincs nemzet, úgyhogy jelen pillanatban is itt a művelődési egyesület székházában vagyunk, és az elmúlt évek során jelentős támogatások voltak, különböző programok révén, elsősorban a Bethlen Gábor Alapkezelő, valamint a Csoóri és a Petőfi program révén, amit a szórvány magyarság élvez, itt Maradékon is.”

A Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Erdődi Edvina alelnök a kisebbségi és emberi jogokról, a magyar állampolgársággal járó szavazati jogról tájékoztatta az összegyűlt polgárokat. „A kisebbségi jogok garantálva vannak, törvénybe, jogszabályba vannak foglalva, és mi ezekkel a jogokkal a gyakorlatban is tudunk élni, tehát Kárpát-medencei színvonalon mi, vajdasági magyarok kiemelkedő teljesítményt mutattunk, és ezek megvalósulnak az oktatásban - gondoljunk csak a kis létszámú osztályokra, tehát igenis ragaszkodunk ahhoz, hogy magyarul tanulhassanak a gyermekeink, számos kulturális rendezvény, tevékenység kerül megszervezésre.”

A szórványmagyarság megmaradása érdekében hatványozottan fontos, nemcsak a vajdasági tömbmagyarság, hanem a magyar kormány támogatása is.

 

Pannon RTV (Fotó: Ótos András)