Mi mindannyian dönthetünk arról, hogy milyen EU-t szeretnénk | Mindannyian Ugrás a tartalomra
Mi mindannyian dönthetünk arról, hogy milyen EU-t szeretnénk

Mi mindannyian dönthetünk arról, hogy milyen EU-t szeretnénk

Egy olyan Európát szeretnénk, amelyben mi, vajdasági magyarok és gyermekeink is jól érezhetik majd magukat! - hangzott el a csütörtök este megtartott topolyai kerekasztal beszélgetésen.

Egy olyan Európát szeretnénk, ahol a nemzeti kisebbségek jogait tiszteletben tartják! Egy olyan Európát, ahol mindenki büszkén használhatja nyelvét és ápolhatja nemzeti kultúráját! Egy olyan Európát, melynek Szerbia is részesévé válik, ahol a határok nem jelentenek problémát a mindennapjainkban. Egy olyan Európát szeretnénk, amelyben mi, vajdasági magyarok és gyermekeink is jól érezhetik majd magukat! - hangzott el a csütörtök este megtartott topolyai kerekasztal beszélgetésen, melyen topolyai és környékbeli civil szervezetek vezetői vettek részt.

Topolyáról, Bajsáról, Gunarasról és Zentagunarasról érkeztek a civil egyesületek vezetői a csütörtöki kerekasztal beszélgetésre Topolyára. A szervezetek vezetői fontosnak tartják az EP választáson való részvételt. Paul Szikor Erzsébet, elnök, Nefelejcs Kézimunkacsoport, Topolya: „A civil szervezetünk egy emberként az EU-s választás mellett van és remélem, hogy nem csak a civil szervezetünk, hanem tulajdonképpen a vajdasági magyar lakosság, akinek kettős állampolgársága van, ki fog menni és szavazni fog, mi arra buzdítjuk.”

Szerbia uniós csatlakozása szempontjából nagyon fontos, hogy milyen képviselők kerülnek be az európai parlamentbe - hangsúlyozta Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke: „Van egy parlamenti határozat, amelyet évről évre elfogadnak és fontos, hogy abba milyen elemek kerülnek be és fontos, hogy minden oldalról, tehát minden intézmény próbálja meggyorsítani Szerbia uniós csatlakozását, mert az valóban méltatlanul lassú.”

Szerbiát segíteni kell, hogy mielőbb bejuthasson az Európai Unióba, mert a vajdasági magyarságnak is ezzel számos lehetősége teremtődne - emelte ki Deli Andor, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőjelöltje.

Fontos az őshonos nemzeti kisebbségek témaköre is, az elmúlt időszakban sikerült határozatokat, jelentéseket hozni az Európai Parlamentben, ott van a Minority Safe Pack kisebbségi jogi kezdeményezés is, ezek mentén kell továbblépni, tette hozzá Deli Andor: „Az őshonos nemzeti kisebbségek témaköre sajnos nem élvez prioritást, az 500 milliós uniós lakosságról beszélhetünk és a statisztikák szerint több mint 50 millió olyan polgár él az Európai Unión belül, akik magukat valamelyik őshonos etnikai, nemzeti kisebbség tagjaként tekintik. Ebből kifolyólag úgy vélem, hogy ez a 10 százalékos összlakosságbeli részesedés egy elég ütős érv annak érdekében, hogy az uniónak igenis foglalkoznia kell és másként kell foglalkozni az őshonos nemzeti kisebbségekkel és igenis prioritásként kell kezelni őket és nem helyezheti a nagyobb hangsúlyt a bevándorlók integrálására anélkül, hogy előtte az őshonos nemzeti kisebbségeknek is megadná a kellő figyelmet és tiszteletet.”

A fórum alkalmával arra kérték a civil szervezetek képviselőit, hogy buzdítsák tagságukat a május 26-i európai parlamenti választáson való részvételre.

Pannon RTV