Mindannyian! | Mindannyian Ugrás a tartalomra
Mindannyian!

Mindannyian!

A Vajdasági Magyar Szövetség is részt vesz az EP-választási kampányban, amelyet április 8-a és május 23-a között bonyolítanak le Vajdaságban.

Több mint 50 ezer kettős állampolgárságú vajdasági magyar jelezte eddig abbéli szándékát, hogy részt vegyen a május 26-i európai parlamenti választáson - mondta Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke mai sajtótájékoztatóján bejelentette, a VMSZ is részt vesz a választási kampányban, amelyet április 8-a és május 23-a között bonyolítanak le Vajdaságban. Ugyanakkor arra szólított fel mindenkit, akinek fontos a nemzet ügye, a magyar közösség ügye, hogy csatlakozzon a mindannyian.rs oldalhoz.

Idén vehetnek először részt az európai parlamenti választáson, azok a magyar állampolgárok is, akik nem rendelkeznek lakcímmel az EU területén, így a vajdasági kettős állampolgárok is. Pásztor István sajtótájékoztatóján elmondta, az idei európai parlamenti választás talán a legfontosabb az utóbbi évtizedekben szervezett EP választásokat figyelembe véve. A VMSZ elnöke hozzátette, abban érdekeltek, hogy az Európai Parlamentben egy erőteljes, tekintélyes, erős magyar érdekképviselet legyen.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Van ennek a választásnak úgy gondolom nekünk, szerbiai polgárként egy másik fontossági momentuma, ugyanis mint köztudomású, igaz, hogy nagyon-nagyon csigaléptekben, vagy csigagyorsasággal, de folyamatban van Szerbia uniós csatlakozása. Abban reménykedünk, azt gondolom mindannyian, hogy az európai parlamenti választásokat követően a megalakuló Európai Bizottság egy sokkal ambiciózusabb, sokkal merészebb bővítési politikát fog meghirdetni.”

Remélhetőleg a választás után felgyorsul a csatlakozási folyamat - mondta Pásztor. Hozzátette, Szerbia uniós csatlakozásának egyik legnagyobb szószólója Magyarország volt, és minden bizonnyal az is marad a jövőben.
A Vajdasági Magyar Szövetség is részt vesz a EP választási kampányban. Ez egy klasszikus kampány lesz, lakossági fórumokkal, kerekasztal beszélgetésekkel és mással.

„Ennek a kampánynak az egyik alapvető célja és szándéka a mozgósítás, hogy meggyőzzük az embereket arról, hogy éljenek a választás adta lehetőséggel, ha már jelezték, hogy ezt kívánják. Ugyanakkor az sem titok, hogy mi arra fogjuk az embereket buzdítani, arra fogjuk őket biztatni, hogy akkor, amikor a szavazatokat leadják, akkor a Fidesz-KDNP által fémjelzett lista előtti körbe rakják az x-et.” - emelte ki Pásztor István.

 

A kampány keretében három témát fogalmaztak meg, és ezeken belül van 3-3 altéma. A főtémák: Európa és a nemzetek, A család, a kisebbség, illetve az identitás kérdése, Gazdaság a számok és tapasztalatok tükrében. Pásztor István hozzátette, idén is minden segítséget megadnak a levélszavazatok kitöltéséhez annak érdekében, hogy minél kevesebb érvénytelen voks legyen. Nyilvános felhívást tett közzé sajtótájékoztatóján a VMSZ elnöke. A megosztottság mindig jelen van, de vannak olyan kérdések és pillanatok, amikor ezeket a különbségeket félre kell rakni, és ez az a pillanat - fogalmazott Pásztor István. Hozzátette: „Mi azt gondoljuk, hogy ez most egy olyan pillanat, amikor a különbségeket félre kellene tenni. Ezért egy nyilvános felhívást szeretnék tenni, és azt szeretném kérni mindenkitől, aki számára fontos a nemzet ügye, aki számára fontos a magyar közösség ügye, hogy csatlakozzon.”

Létrehoztak egy elektronikus felület, mindannyian.rs internetes oldalt, amely végigkíséri a kampányt, és amelyen a Fidesz-KDNP programjáról, valamint a lista jelöltjeiről is lehet tájékozódni, amelyen mások mellett Deli Andor vajdasági származású EP-képviselő is szerepel. Az oldalnak emellett van egy olyan eleme is, ami a csatlakozást teszi lehetővé - mondta Pásztor.

Pásztor István: „Nyilvánosan szeretném felkérni az intézményeket, az egyesületeket, civil szervezeteket, egyházi szervezeteket, vállalkozókat és vállalkozásokat, egyéneket, közéleti szereplőket és egyszerű polgárokat, hogy egy egyszerű mozdulattal csatlakozzanak ehhez a mozgósító kampányhoz. Az, hogy ki kire fog szavazni, az mindenkinek a magánügye. Azt gondolom, hogy közös ügy, hogy erőteljesen buzdítsuk mindannyian a közösség tagjait, hogy vegyenek részt a választáson.”

A kampány április 8-a és május 23-a között zajlik majd le azzal, hogy a két húsvét és a május elsejei ünnepek alatt nem lesznek kampányesemények. Pásztor István hozzátette, a kampány keretében a Fidesz-KDNP lista jelöltjei és magyarországi politikusok is ellátogatnak Vajdaságba.

Pannon RTV