Németh Zsolt: Magyarország elkötelezett támogatója Szerbia EU-s csatlakozásának | Mindannyian Ugrás a tartalomra
Németh Zsolt: Magyarország elkötelezett támogatója Szerbia EU-s csatlakozásának

Németh Zsolt: Magyarország elkötelezett támogatója Szerbia EU-s csatlakozásának

Az újvidéki Európa Kollégiumba is ellátogatott kedden Németh Zsolt. A Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke a közelgő EP-választások fontosságáról beszélgetett az ott élő kollégistákkal.

Az európai parlamenti választások, illetve annak kimenetelei az újvidéki Európa Kollégiumban élő fiatalokat is nagy mértékben foglalkoztatják – derült ki a keddi eseményen. Nagy érdeklődés mutatkozott ugyanis Németh Zsolt látogatása iránt, amely során a fiatalok kérdezhettek is a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnökétől.

Rekecki Tibor, Törökkanizsa: „Nekem is van szavam ebben, hogy ki fog mit csinálni ott. Nekem ez fontos dolog.”

Brezovszki Gergő, Szabadka: „Egyáltalán nem vagyok bevándorláspárti, és ezért szeretnék egy szavazattal segíteni, hogy talán ne lehessen a vezetőség bevándorláspárti.”

Az Európai Unió jelenleg sorsdöntő helyzetben van, a tét pedig az, hogy Európa meg tudja-e őrizni a kontinens hagyományos kulturális jellegét – emelte ki az eseményen Németh Zsolt. A Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke arról is beszélt, hogy Magyarország elkötelezett támogatója Szerbia EU-s csatlakozásának: „A határokat átívelő nemzeti újraegyesítésnek is megfelelő keretet biztosíthat az Európai Unió. Ahogy a VMSZ jelmondata is mondja, mindannyian bekerülhetünk immáron az újraegyesült Európának a keretei között abba a feltételrendszerbe, amely lehetővé fogja tenni, hogy újra egy nemzetként tudjunk az élet minden területén élni.”

Pásztor István, a VMSZ elnöke az eseményen elmondta, fontos a fiatalokkal való párbeszéd, mivel ők azok, akik a későbbiekben alakítják majd a vajdasági magyar közösség sorsát: „Meghatározó szereplői fognak lenni a vajdasági magyar közéletnek és létnek. Ilyen szempontból, nem csak a választás szempontjából, hanem egyáltalán a közös gondolkodás szempontjából fontos ennek az eseménynek a megszervezése.”

Németh Zsolt legutóbb akkor járt az Európa Kollégiumban, amikor az még csak épült és tetőszerkezete sem volt – mondta el Pásztor István, majd hozzátette: örül annak, hogy a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke most belakva, teljes pompájában is láthatta az intézményt.

Pannon RTV