Pásztor István: A vajdasági magyarságnak fontos szerep jut az EP-választáson | Mindannyian Ugrás a tartalomra
A vajdasági magyarságnak fontos szerep jut az EP-választáson

Pásztor István: A vajdasági magyarságnak fontos szerep jut az EP-választáson

Magyar, nemzet, politika - 100 év magány után címmel tartottak nyilvános sajtóbeszélgetést a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dísztermében Szabadkán.

A közéleti fórum keretében Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke válaszolt újságírói kérdésekre. A Vajdasági Magyar Szövetség elnökét Máriás Endre a Magyar Szó munkatársa, Tóth Lívia a Hét Nap főszerkesztő-helyettese, Tőke János a Családi Kör főszerkesztője és Agárdi Gábor a Szabadkai Magyar Rádió megbízott főszerkesztője kérdezte.

Pásztor szót ejtett arról, hogy 2010 óta a nemzetpolitikai paradigmaváltásnak köszönhetően eddig nem tapasztalt szintre lépett a magyar-magyar viszonyrendszer és az együttműködés az anyaország, illetve a határon túli magyarság között. A gazdaságfejlesztési program keretében három év alatt mintegy 250 millió euró jutott el a vajdasági magyar vállalkozókhoz, gazdákhoz, családokhoz. Szavai szerint ez a gazdaságfejlesztési modell példaértékű, és más határon túli magyar közösség esetében is elkezdték alkalmazni. Az európai parlamenti választások kapcsán kifejtette: egy olyan brüsszeli vezetésre van szükség, amely sokkal komolyabban kezeli az Európai Unió bővítésének kérdését, és nem szankcionálja azokat, akik esetleg bizonyos kérdésekben másképp gondolkodnak. A VMSZ elnöke aláhúzta: a vajdasági magyarságnak fontos szerep jutott, hiszen kettős állampolgárként kinyilváníthatják véleményüket a soron következő EP-választáson, és hozzájárulhatnak ahhoz, hogy erősödjön a magyar érdekképviselet az Európai Unióban.

Pannon RTV