„A tenger minden cseppje fontos” | Mindannyian Ugrás a tartalomra
„A tenger minden cseppje fontos”

„A tenger minden cseppje fontos”

A szórványközösségek csak az oktatás és a művelődés állandó támogatásával tudnak fennmaradni – hangzott el a Vajdasági Magyar Szövetség Verbászon megtartott közösségi találkozóján.

A napokban érkeznek a levélcsomagok, amelyekkel a vajdasági magyar állampolgárok is részt tudnak venni az európai parlamenti választáson. A levélszavazatokkal kapcsolatos technikai kérdésekkel összefüggésben a VMSZ terepi aktivistái nyújtanak segítséget - hangzott el az eseményen.

Dognár János, verbászi alelnök, VMSZ: „Minden nap szükséges a szórványban élő magyarsággal foglalkoznunk. Bármilyen módon: művelődés, kulturális, politikai. Ezért mondom azt, hogy úgy érzem, hogy a szórványmagyarság nagyon sokat tud kapni és adni.”

A magyar lakosság létszáma Kúla községben 10 százalék körül van, Verbászon viszont még kevesebb magyar él. Az itt élő nemzeti közösség számára a legfontosabb az oktatás és a kulturális élet állandó támogatása - mondták az előadók.

Valka Károly, kúlai elnök, VMSZ: „A kúlai Népkör felújítása, a katolikus templom felújítása Kúlán, Verbászon sikerült a katolikus templomban a hittanteremnek az újraépítése – ezek mind olyan dolgok, amelyeknek megtartó ereje van.”

A magas színvonalú művelődési műsorok megvalósítását is igénylik a szórványban élők, a helyi kezdeményezések támogatása létfontosságú számukra – nyilatkozta Sárközi István, az MNT Kulturális Bizottságának elnöke: „Minden alkalmat meg kell ragadni, hogy a művelődési és oktatási intézmények mellett a templomok is helyszínt tudjanak adni a magyar jellegű rendezvényeknek, gondolok a művelődési műsorokra. Ez összességében is fontos, tőlünk nem áll távol a kereszténység, viszont történelmi pillanat előtt áll ennek a magyar közösségnek is a teljessége: egyszerűen tudnunk kell, hogy merre van az előre.”

Sokszor bebizonyosodott a történelemben, hogy a tenger minden cseppje fontos, így ki kell használnunk az alkalmat arra, hogy életünkben először beleszólhatunk Európa sorsának az alakulásába – tette hozzá a kulturális bizottság elnöke a Verbászon megtartott közösségi találkozón.

Az eseményen elhangzott még, fontos az, hogy a vajdasági magyar állampolgárok részt vegyenek a május 26-i EP-választáson, ugyanis vajdasági magyar jelöltet is támogathatnak Deli Andor személyében. A közösségi találkozón egyébként Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár is köszöntötte az egybegyűlteket, majd a Mécsvirág együttes „Én is egy sugár vagyok” zenés előadását élvezhette a közönség.

Pannon RTV