A többarcú multikulturalizmus – pro és kontra | Mindannyian Ugrás a tartalomra
A többarcú multikulturalizmus – pro és kontra

A többarcú multikulturalizmus – pro és kontra

Újvidéken 26 nemzeti közösség tagjai élnek. Olyan értékrendet képviselnek, amely az Európai Unió megalapításának célja volt – hangzott el az Újvidéki Színházban megtartott lakossági fórumon.

A vajdasági őshonos nemzeti közösségek együttélése a multikulturalizmus pozitív példája, Európában viszont inkább asszimilációs folyamatok zajlanak – hangsúlyozták a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői az Újvidéken megtartott lakossági fórumon. Az Európai Parlamenti választások kampányrendezvényét A multikulturalizmus csődje elnevezéssel tartották meg.

Paskó Csaba, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja egyebek között a gazdaságfejlesztési program és családtámogatási programok fontosságát is hangsúlyozta. „Olyan értékek hangoztatása kerül előtérbe, amelyek 2000 éven keresztül meghatározták Európa jelenlegi arculatát, amit nem akarunk felhígítani, nem akarunk leváltani, vagy más világvallásoknak, kultúráknak teret adni, hogy ezt uralják.”

Az Európai Unió által jelenleg szorgalmazott multikulturalizmus fogalmát nem szabad összetéveszteni a többnemzetiségű társadalmakra jellemző őshonos nemzeti közösségek helyzetével – hangsúlyozta az eseményen Vicsek Annamária oktatási államtitkár (VMSZ): „Az a multikulturalizmus, amit megpróbálnak ránk erőltetni, ami számomra, szerintem egy álmultikulturalizmus, amiben ráerőltetik az egyik népnek a milyenségét, a kultúráját, a nyelvét, a szokásait a másikra, az nem multikulturalizmus, az egy asszimilációs folyamat, amelyben általában a kisebbség az, amely beleolvad és eltűnik, és ez az, ami a vajdasági magyarság számára nem elfogadható.”

A Fidesz-KDNP lista vajdasági jelöltjének, Deli Andornak és a Vajdasági Magyar Szövetségnek fontos szerepe van Szerbia uniós csatlakozásában – hangsúlyozta a találkozón Kovács Elvira, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője. „Szerbia uniós csatlakozása szempontjából sem mindegy, hogy hogyan fog kinézni az új Európai Parlament összetétele, valamint az Európai Bizottság összetétele, és hogy bővítéspárti lesz-e. Egyértelmű, hogy Magyarország élen áll, tehát sürgeti a bővítést.”

A vajdasági magyar kettős állampolgárok lakcímére május 10-ig megérkeznek a szavazólapok. A kitöltött válaszborítékokat május 26-ig kell továbbítani a magyar Nemzeti Választási Irodának, illetve a külképviseleteknek. A szavazás lebonyolításában a VMSZ aktivistái is segítenek – tette hozzá a képviselő.

Pannon RTV