„A vajdasági magyarság helye az Európai Unióban” | Mindannyian Ugrás a tartalomra
„A vajdasági magyarság helye az Európai Unióban”

„A vajdasági magyarság helye az Európai Unióban”

Teltházas közönség előtt tartottak lakossági fórumot Magyarkanizsán az Ifjúsági Otthonban.

A vajdasági magyarság helye az Európai Unióban és a Délvidéki Sajtóklub elnevezésű fórumon Deutsch Tamás és Deli Andor EP-képviselők, valamint Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke beszélt arról, hogy mi a tétje a május 26-i európai parlamenti választásnak.

 

A mintegy két órás fórum a Délvidéki Sajtóklub elnevezésű eseménnyel kezdődött, ahol Gajdics Ottó és Szentesi Zöldi László magyarországi újságírók taglalták azt, hogy Európában mit ér jelenleg az őshonos nemzeti közösségek szava, és hogy ez miként változhat a választás után. Gajdics Ottó szerint már tapasztalható változás e téren, de van még mit tenni. „Nem mondhatnám, hogy minden megoldódott, hiszen azt a kezdeményezést, ami pontosan azt a célt szolgálná, hogy felhívja a figyelmet ezeknek a kisebbségeknek a sorsára, ezt még nem sikerült annak a bizottságnak, vagy parlamentnek az asztalára tenni oly módon, hogy foglalkozzon is vele.”

A sajtóklub után Fejsztámer Róbert, magyarkanizsai polgármester köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, a Tisza-parti településen komoly érdeklődés mutatkozik az EP-választás iránt. „Nagyon sokan érdeklődnek, amikor van lehetőségük kérdést is tesznek fel, és ez azt jelenti, hogy gondolkodnak a témán, követik a sajtón keresztül a választásokat.”

A vajdasági magyarság helye az Unióban elnevezésű fórumon Deutsch Tamás és Deli Andor EP-képviselők, valamint Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke tartott előadást arról, hogy mi a tétje az előttünk álló szavazásnak. Deli Andor Fidesz-KDNP jelölt (VMSZ) eddigi parlamenti tevékenységéről beszélt. „Az Európai Parlamentben az Európai Magyar Néppárti képviselőtársaimmal együtt sikerült pár olyan dokumentumot, határozatot, parlamenti anyagot elfogadtatni, amik most nekünk egyfajta építő téglánk lehet az elkövetkezendő öt év vonatkozásában.”

Deutsch Tamás (Fidesz-KDNP) szerint példaértékű az elmúlt évek közös munkája, hiszen a Kárpát-medence magyarsága, az anyaországon kívül is tudta magát képviseltetni az Európai Parlamentben. „Az össznemzeti elgondolás az, ami meghatározza a 2019-es Európai Parlamenti választási listánkat is. Szeretnénk tenni azért, hogy az Európai Unióban más kisebbségi csoportok jogvédelmének a szintjét érje el az őshonos Európában élő nemzeti kisebbségek, nemzeti kisebbségekhez tartozók egyéni és kollektív kisebbségi jogának a védelme.”

A fórumon mindemellett szó esett Szerbia uniós csatlakozásáról, a folyamat elmúlt időszakban történt lassulásáról is.

Pannon RTV