Az EU megújulását hozhatja a májusi választás | Mindannyian Ugrás a tartalomra
Az EU megújulását hozhatja a májusi választás

Az EU megújulását hozhatja a májusi választás

A multikulturalizmus csődjéről és a nemzetállamok fontosságáról tartottak tegnap este előadást Óbecsén. Dr. Mészáros Zoltán történész szerint a május 26-i választások tétje a nemzetállamok megerősödése és az Európai Unió megújulása.

– Néhány évvel ezelőtt a multikulturalizmus még egy varázsszó volt, mára viszont kiderült, hogy ez abban a formában, ahogyan azt Nyugat-Európában gondolják, nem működik, és ez a gondolkodásmód kudarcot vallott. Ezzel szemben nagyon fontos a nemzetállamok önállósága – e tekintetben az Európai Unió megújulását hozhatja a májusi választás, ezért is fontos élni a választói joggal – emelte ki dr. Mészáros Zoltán.

Ma civil kerekasztalt is tartottak Óbecsén A kisebbség fogalma – Őshonosok küzdelme Európában címmel, ezen is Molnár Viktor, a Vajdasági Magyar Szövetség óbecsei szervezetének az elnöke üdvözölte a megjelenteket: a helyi civil szervezetek képviselői mellett Erdélyi Lenkét, a tartományi képviselőház VMSZ-es frakcióvezetőjét, valamint Kiss Gyulát, a VMSZ újvidéki önkormányzati képviselőjét is. Bonifárt László, a Than Emlékházat működtető Than Fivérek Értelmiségi Kör elnöke elmondta: a tíz évvel ezelőttiekhez képest az utóbbi időben – elsősorban a magyar kormánynak és a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésének köszönhetően – valóban kiváló pályázati lehetőségei vannak a civil szervezeteknek, ezzel együtt civilként dolgozni komoly feladat és harc is a lehetőségekért, a támogatásokért és a látogatókért is; ebben a harcban az óbecseiek igen jól állnak.

A közösségi találkozókra a Vajdasági Magyar Szövetség EP-választási kampányának a keretében került sor az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben. Idén vehetnek először részt az európai parlamenti választáson azok a magyar állampolgárok is, akik nem rendelkeznek lakcímmel az EU területén. Eddig több mint 50 ezer kettős állampolgárságú vajdasági magyar jelezte szándékát, hogy részt kíván venni a májusi választásokon.

Magyar Szó, feró