Az európai parlamenti választások kapcsán tartottak közösségi találkozót Zentagunarason | Mindannyian Ugrás a tartalomra
Az európai parlamenti választások kapcsán tartottak közösségi találkozót Zentagunarason

Az európai parlamenti választások kapcsán tartottak közösségi találkozót Zentagunarason

Vasárnap este a zentagunarasi tájházban tartott közösségi találkozót a Vajdasági Magyar Szövetség. Az európai parlamenti választás kapcsán megrendezett est vendége volt Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője, Juhász Bálint, a Prosperitati Alap ügyvezetője, Erdődi Edvina, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke és Nagy Ottó, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság igazgatóhelyettese.

A magyar állampolgársághoz nemcsak jogok, hanem kötelezettségek is járulnak. Ilyen a szavazáson való részvétel is – nyilatkozta a médiának Juhász Bálint.

– Ez a szavazás különösen fontos nekünk, vajdasági magyaroknak, hiszen a Fidesz–KDNP listáján van saját jelöltünk is, Deli Andor személyében. A vajdasági magyarság számára fontos az a nemzetpolitika, amit Magyarország kormánya 2010 óta képvisel. Ez segít abban, hogy a szülőföldünkön tudjunk boldogulni, vegyük csak az óvodai programot, a művelődési, oktatási projektumokat, a gazdaság fejlesztési programot stb. Fontos, hogy Vajdaság mint szavazókerület erőt demonstráljon az európai parlamenti választásokon, hogy az anyaország lássa: egyetértünk és fontosnak tartjuk azt a politikát, amit Magyarország kormánya folytat. Az összmagyar nemzet számára sem mellékes, kik fogják képviselni a magyarság érdekeit Brüsszelben – mondta Juhász, majd hozzáfűzte, hogy meglátásuk szerint a Fidesz–KDNP tudja leginkább képviselni az összmagyarság és a vajdasági magyarok érdekeit. Az ügyvezető arra buzdít mindenkit, hogy szavazzon, s aki egyetért velük, az a Fidesz–KDNP-re szavazzon!

A délvidéki magyarok először szavazhatnak az európai parlamenti választáson, ami nagy jelentőséggel bír – mondta el Fremond Árpád a médiának.

– Bízom abban, hogy mindenki élni fog a szavazati jogával, akinek megvan a kettős állampolgársága. Számunkra nemcsak azért fontos ez a választás, mert a délvidéki magyarságnak lesz egy képviselője Brüsszelben, hanem mert a szavazatunkkal hatni tudunk arra, hogy az előttünk álló időszakban Európa hogyan fog megnyilvánulni. Azzal, hogy a vajdasági magyaroknak is lesz ott képviselőjük, olyan témákat is napirendre tűzhetünk, mint az őshonos kisebbségek kérdése. Mi, magyarok, akik itt élünk Szerbiában, nem dönthettünk arról, hogy melyik országot választjuk. Egyik napról a másikra megváltoztak a körülmények, és az elmúlt száz évben itt kellett boldogulnunk. Az utóbbi időszakban sikereinket annak köszönhetjük, hogy van egy erős Vajdasági Magyar Szövetség, amelynek van egy erős vezetője Pásztor István személyében. Olyan dolgokat tudunk megvalósítani, amire korábban esély sem volt. Jelen pillanatban jó magyarnak lenni Szerbiában – fogalmazott Fremond, majd hangsúlyozta: kell, hogy Európában fontos legyen az őshonos kisebbségek kérdése, és nem szabad őket összemosni a migránsokkal. A családnak és a kereszténységnek kell központi szerepet kapnia, s ezt képviseli a VMSZ, valamint a Fidesz–KDNP-lista – fogalmazott.

Ahhoz, hogy megvalósítsuk célkitűzéseinket, együttműködésre van szükség – mondta el Erdődi Edvina.

– Kárpát-medencei viszonylatban nekünk, vajdasági magyaroknak volt elsőként lehetőségünk a személyi elvű autonómiára. Ez a Magyar Nemzeti Tanács által került intézményes keretek közé. Emellett itt indult el elsőként az a nagy volumenű gazdaság fejlesztési program is, amely arra szolgál, hogy az itthon maradást és boldogulást segítse. Mindebben a magyar kormány volt a partnerünk, s nélkülük nem valósulhatott volna meg – hangsúlyozta Erdődi, aki szerint a Fidesz–KDNP-lista képviseli a vajdasági magyarság érdekeit.

Magyar Szó, L.J. (Fotó: Lakatos János)