Fontos, hogy minél több vajdasági éljen szavazati jogával az EP-választásokon | Mindannyian Ugrás a tartalomra
Fontos, hogy minél több vajdasági éljen szavazati jogával az EP-választásokon

Fontos, hogy minél több vajdasági éljen szavazati jogával az EP-választásokon

Csóka volt az egyik első fontos helyszíne a VMSZ kampányrendezvényének. A közösségi találkozón az idei európai parlamenti választások fontosságára hívták fel a kettős állampolgárok figyelmét.

Több településről is érkeztek érdeklődők Csókára a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesületbe. A legtöbbjük számára nem kérdés, hogy szavaznak-e a május 26-i európai parlamenti választásokon, hiszen fontosnak tartják, hogy éljenek szavazati jogukkal.

Hajnal Lázár Margaréta, Csóka: „Én fontosnak tartom azért, hogy megerősítsük, hogy az anyaországnak helye legyen az Európai Unióban, és támogassuk, amit mi tőle kaptunk, az anyaországtól, hogy valamivel viszonozhassuk.”

Egyesek úgy vélik, hogy az anyaország hathatós támogatása nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy együtt maradhasson a családjuk, mivel az elmúlt években olyan lehetőségeket kaptak, melyre még nem volt példa.

Törteli Erzsébet, Tiszaszentmiklós: „Fontosnak tartom, mivel kettős állampolgár vagyok, az egész családom az, hála Istennek és nagyon sok támogatást kaptunk az anyaországtól. Először is kiemelném a Prosperitati támogatást, mert érintettek vagyunk, a fiatalabb fiunk részesült pozitívan a támogatásban, és hála Istennek ennek köszönhetően itthon maradt.”

 

Idén vehetnek először részt az európai parlamenti választáson, azok a magyar állampolgárok is, akik nem rendelkeznek lakcímmel az EU területén, így fontos, hogy mindenki éljen ezzel a lehetőséggel, emelte ki Fremond Árpád a kampánybeszédében.

Fremond Árpád, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Már korábban országgyűlési választásokon részt vehetünk, de európai parlamenti választásokon még nem, és én azt hiszem, hogy ez egy kiváló alkalom arra, hogy mindenkinek felhívjuk a figyelmét erre a lehetőségre. Illetve arra, hogy éljen szavazati lehetőségével. Hiszen azt mondják, hogy egy szavazat nem számít, két szavazat nem számít, ez nem így van. Fontos, hogy éljünk azzal a lehetőséggel, hogyha már a Magyar Kormány úgy gondolta Orbán Viktor vezetésével, hogy 2010-ben megadja a kettős állampolgárságot a határon túli magyaroknak. Fontos az, hogy mi is véleményt nyilvánítsunk, véleményt nyilvánítsunk arról, hogy mi lesz Magyarországon, és hogy mi lesz Európában is. Számunkra is nagyon fontos, hogy mi történik majd Európában, a saját bőrünkön tapasztaltuk az elmúlt időszakban, hogy milyen kihívásokkal néz szembe Európa. Gondolok itt arra a hatalmas migráns válságra, ami az elmúlt években végig söpört a mi országunkban is, hogy ilyen szempontból fontos az, hogy elmondjuk a véleményünket, és hogy mi is megpróbáljuk az európai politikai életben ott lenni. Ami már biztos, hogy reméljük, lesz képviselője a délvidéki magyarságnak, hiszen a Vajdasági Magyar Szövetség tagja Deli Andor. Hiszem azt, hogy kiválóan végezte a munkáját azt elmúlt időszakban és bízom abban, hogy a következő időszakban is méltóan tudja képviselni a délvidéki magyarokat és egy olyan arcát tudja megmutatni a délvidéki magyaroknak, amelyre mindannyian büszkék lehetünk ott Brüsszelben is, és így egyáltalán legalább hallanak rólunk Európában.”

A megkezdődött kampány május 23-ig zajlik majd Vajdaság egész területén lakossági fórumokkal és kerekasztal beszélgetésekkel, melybe a minél több érintett kettős állampolgársággal rendelkező személyt szeretnének bevonni.

Pannon RTV