Őshonosok küzdelme Európában | Mindannyian Ugrás a tartalomra
Őshonosok küzdelme Európában

Őshonosok küzdelme Európában

Az Európában élő őshonos kisebbségek fogalmával és küzdelmével kapcsolatban szerveztek közösségi találkozót Bácskossuthfalván, az Echo Gyermek- és Ifjúsági Rendezvényközpontban a májusban tartandó európai parlamenti választások alkalmából. A lakossági fórum a Vajdasági Magyar Szövetség szervezésében zajlott, amelyen felszólalt Fremond Árpád köztársasági képviselő és Paskó Csaba, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja. Az est folyamán Fazekas Róbert, az MNT tagja, a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácselnök-helyettese köszöntötte a megjelenteket, majd Paskó Csaba ismertette gondolatait.

Kisebbségben élő, de a nemzetiségére nagyon is büszke magyar emberként élek Szerbiában. Az utóbbi időben a magyar kormány gesztusainak és viszonyulásának köszönhetően nem igazán érzem magam másodrendű magyarnak, nem élem meg a határon túliságot úgy, mint korábban. A kettős állampolgárság hátulütője ugyan, hogy felgyorsította az elvándorlást a vidékünkről, de ettől függetlenül az érzelmi értéke hatalmas. Mindezt Orbán Viktor miniszterelnök úrnak köszönhetjük, amit némiképpen viszonozni tudunk azzal, hogy részt veszünk, és támogatjuk őt az európai parlamenti választásokon – hangsúlyozta Paskó atya, majd rátért arra, hogy szerinte miért kell véleményt nyilvánítania valamennyi választásra jogosult polgárnak.

Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy az európai parlamentben legyen egy erős, nemzetileg elkötelezett, a magyarságot Kárpát-medencei egységes közösségnek tekintő érdekképviselet, amelynek van bátorsága szembehelyezkedni az agresszív balliberális erőkkel. Az őshonos kisebbségeit minden EU-s országban másként kezelik, vannak pozitív és kevésbé dicséretes példák. Mondjuk Franciaország egyáltalán nem tolerálja az őshonos, más nemzetiségű közösségeit, törvény mondja ki, hogy az otthonokban mindenkinek magánügye a kommunikáció nyelve, de az utcán francia nyelven kell megszólalni. Ez az elv szembehelyezkedik a közelmúltban migránsként érkezett egyének jogaival, akik gyakorlatilag pozitív diszkriminációban részesülnek – mondta egyebek mellett Paskó Csaba, aki a választókat arra kérte, hogy támogassák a Fidesz–KDNP listáját, s ezáltal segítsék Deli Andort újabb képviselői mandátumhoz, szavazzanak a keresztény értékrendre.

Fremond Árpád köztársasági képviselő elmondta, hogy ugyan számos komoly kihívással kellett a múltban, és kell ma is szembenéznie a délvidéki közösségnek, de minden nehézség ellenére ma sem morzsolódott fel.

Mára eljutottunk oda, hogy 100 év után büszkék lehetünk a magyarságunkra, illetve jó magyarnak lenni most ezen a vidéken. A VMSZ mindent megtesz azért, hogy azok, akik elmentek, ha visszajönnek, akkor megfelelő feltételekkel találkozzanak a boldoguláshoz. Ha viszont nem jönnek vissza, akkor nekünk azokért kell harcolnunk, akik itt maradtak a Délvidéken. Függetlenül attól, hogy mennyien vagyunk, előre kell tekintenünk, és valamennyiünknek tennünk a jobb jövőért. Most az a feladatunk, hogy a számunkra kettős állampolgárságot biztosító Fidesz–KDNP-t támogassuk – tette hozzá Fremond, Elmondta azt is, hogy a környező országokhoz képest a szerb kormány pozitívan viszonyul a kisebbségeihez. Nekünk nem kell megtorlástól tartanunk például a nemzeti jelképeink használata miatt, és a himnuszunkat is szabadon énekelhetjük.

Deli Andor az arca a délvidéki magyarságnak, rá is leadjuk a szavazatunkat akkor, ha élünk a jogainkkal. Május 6-a után számíthatunk a borítékok érkezésére, a szavazólapok kitöltését segítők közreműködésével is megejthetik a kettős állampolgárok. Május 10-e és 20-a között adhatják le a levélszavazatokat, a begyűjtésüket igény szerint megszervezzük, és eljuttatjuk a magyar konzulátusra – közölte Fremond, és reményének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a Magyarországon élők nem veszik majd félvállról az EP-választásokat, és megfelelő arányban vesznek részt a szavazáson.

Magyar Szó, K.P.D.