A vajdasági magyarság a Fidesz-KDNP listáját támogassa | Mindannyian Ugrás a tartalomra
A vajdasági magyarság a Fidesz-KDNP listáját támogassa

A vajdasági magyarság a Fidesz-KDNP listáját támogassa

Az európai parlamenti választáson való részvételre és a Fidesz támogatására kéri a vajdasági magyar közösség tagjait a VMSZ - hangzott el a vajdasági magyar párt EP-kampányának topolyai állomásán.

A Magyar, nemzet, politika - 100 év magány után elnevezésű rendezvényen szó volt egyebek között Magyarország migránspolitikájáról és Szerbia és Magyarország kapcsolatáról is.

Az erős anyaország, a szerb-magyar kapcsolatok fejlődése, amelyben a VMSZ-nek is szerepe van, hatással van a vajdasági magyar közösség helyzetére is, az elmúlt időszakhoz képest most van a legjobb helyzetben az itteni közösség - hangzott el az eseményen. A közösség fejlődését a Topolyán történő beruházások is bizonyítják - mondta Kislinder Gábor, Topolya VMSZ-es polgármestere: „Mióta a Fidesz-KDNP van hatalmon és természetesen a VMSZ viszonya és viselkedése a két párt közötti együttműködésben is természetesen az anyaország, hogy támogat és hogy viszonyul, hogy támogat bennünket a Délvidéken, és milyen együttműködés van a két ország között, itt Szerbiára gondolok, akkor mindenképpen nem lehet más cél, mint ezt folytatni.” 

Jobb Vajdaságban magyarnak lenni, mint nem magyarnak lenni - fejtette ki előadásában Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője. Hozzátette, a gazdaságfejlesztési program, az óvodafejlesztések, a művelődési egyesületek támogatása vagy az ösztöndíjprogram mind olyan lehetőségek, amelyek a vajdasági magyar közösség számára elérhetőek: „Magyarország azért tud ilyen határon túli fejlesztéseket megvalósítani, ellentétben a korábbi kormányzatokkal, mert olyan gazdasági erőt képvisel, amely rendbe tette az államháztartását és versenyképessé vált Európán belül is. Ezzel számunkra, vajdasági magyarság számára véget ért a száz év magyar magány, számíthatunk az anyaországra, de ugyanakkor Szerbián belül is a magyar közösség megbecsültsége is teljesen más, mint néhány évvel ezelőtt.”

A topolyai előadáson szó esett Orbán Viktor magyar miniszterelnök bevándorláspolitikájáról is. Amikor 2015-ben elindult a migránsáradat, Magyarország és Orbán Viktor egyedül védelmezte a magyar érdekeket, az elmúlt egy-két évben pedig szövetségesek jelentek meg az európai porondon - emelte ki Pásztor Bálint, a VMSZ-DCSP képviselőcsoport köztársasági parlamenti frakcióvezetője: „Az Európai Unió jövője a tét, hiszen az a kérdés, hogy a nemzetek Európája vagy valamiféle európai egyesült államok koncepciója fog többségben lenni a választásokat követően. Mi az erős nemzetekben és az erős magyarságban hiszünk és azt szeretnénk, ha az elmúlt évekhez hasonlóan egyre többen azonosulnának Magyarország külpolitikájával a migránskérdésben és egyáltalán Európa jövőjére vonatkozóan.”

Pásztor Bálint hozzátette, a Fidesz EP-választási listáján szerepel a vajdasági magyar származású Deli Andor is, aki eddig is képviselte az itteni magyar közösség érdekeit. Mint mondta, ezért is fontos, hogy minél többen szavazzanak a Fidesz listájára a május 26-i EP-választáson.

Pannon RTV