Beszámolóink | Mindannyian Ugrás a tartalomra
Beszámolók
Az európai parlamenti választások kapcsán tartottak közösségi találkozót Zentagunarason

Az európai parlamenti választások kapcsán tartottak közösségi találkozót Zentagunarason

Vasárnap este a zentagunarasi tájházban tartott közösségi találkozót a Vajdasági Magyar Szövetség. Az európai parlamenti választás kapcsán megrendezett est vendége volt Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője, Juhász Bálint, a Prosperitati Alap ügyvezetője, Erdődi Edvina, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke és Nagy Ottó, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság igazgatóhelyettese. A magyar állampolgársághoz nemcsak jogok, hanem kötelezettségek is járulnak. Ilyen a szavazáson való részvétel is – nyilatkozta a médiának Juhász Bálint. – Ez a szavazás különösen fontos nekünk, vajdasági magyaroknak, hiszen a Fidesz–KDNP listáján van saját jelöltünk is, Deli Andor személyében. A vajdasági magyarság számára fontos az a nemzetpolitika, amit Magyarország kormánya 2010 óta képvisel. Ez segít abban, hogy a szülőföldünkön tudjunk boldogulni, vegyük csak az óvodai programot, a művelődési, oktatási projektumokat, a gazdaság fejlesztési programot stb. Fontos, hogy Vajdaság mint szavazókerület erőt demonstráljon az európai parlamenti választásokon, hogy az anyaország lássa: egyetértünk és fontosnak tartjuk azt a politikát, amit Magyarország kormánya folytat. Az összmagyar nemzet számára sem mellékes, kik fogják képviselni a magyarság érdekeit Brüsszelben – mondta Juhász, majd hozzáfűzte, hogy meglátásuk szerint a Fidesz–KDNP tudja leginkább képviselni az összmagyarság és a vajdasági magyarok érdekeit. Az ügyvezető arra buzdít mindenkit, hogy szavazzon, s aki egyetért velük, az a Fidesz–KDNP-re szavazzon!
Közösségi találkozó Csantavéren

Közösségi találkozó Csantavéren

2,5 millió euró vissza nem térítendő támogatást nyújtott az elmúlt három évben a csantavéri pályázóknak Magyarország Kormánya a Prosperitati Alapítványon keresztül - hangzott el pénteken Csantavéren. A közösségi találkozón, amely a Gazdaságfejlesztés mint a nemzeti megmaradás európai lehetősége címet viselte, az EP-választások fontosságára hívták fel a lakosok figyelmét. A csantavéri lakosság 98 százaléka mezőgazdasággal foglalkozik - mondta Földi Márta. A Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottsági tagja hozzátette, a támogatásoknak köszönhetően a termelők egyre korszerűbb gépekkel és technológiával dolgozhatnak: „Ebből több mint 300 millió dinár az, amit vissza nem térítendő támogatás formájában kaptak az itt lévők. Ebből főleg az egyéni mezőgazdasági termelők kaptak, de emellett 12 fiatal házaspár házvásárlásra pályázott sikeresen.” Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője három fontos érvet hozott fel az európai parlamenti szavazáson való részvétel mellett: „Rengeteg típusú projektuma nyert támogatást a vajdasági magyarságnak az elmúlt 8-9 évben. Emellett a migránsválságban képviselt magyar kormány álláspont, hiszen ha ez nem lett volna, akkor elözönlöttek volna bennünket a migránsok, és állandósult volna az az állapot, ami 2015 nyarán néhány hónapon át tapasztalható volt a vidékünkön, harmadrészt pedig Deli Andor személyében saját magunkra is szavazhatunk.”
Jelen kell lenni!

Jelen kell lenni!

Közösségi találkozót szervezett péntek délután a Vajdasági Magyar Szövetség a szabadkai Bajnat helyi közösség épületében Magyar, nemzet, politika – 100 év magány után címmel, melyen felkérték a szavazati joggal rendelkező vajdaságiakat a május 26-án esedékes európai parlamenti választáson való részvételre. Az est folyamán Baráth Gábor történelemtanár a migrációs válság okozta változásokról szólt. – Korábban a nyugat-európai liberális elit menekültekről beszélt, de a mostani tömeg esetében nem menekültekről van szó, hanem sokkal inkább gazdasági bevándorlókról és térhódítókról – mondta Baráth Gábor majd kiemelte, hogy azért is fontos, hogy olyan többség kerüljön az Európai Parlamentbe, amely megállítja vagy lelassítja az ellenőrizhetetlen bevándorlást. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Fidesz–KDNP listáján Deli Andor európai parlamenti képviselő is jelölt, aki vajdaságiként képviseli érdekeinket Brüsszelben. Dr. Mészáros Zoltán történész a multikulturalizmus témáját körüljárva elmondta, hogy létezik a kultúrák együttélése, azonban ebbe pénzt és időt kell fektetni, majd hozzátette, hogy Nyugat-Európában most nem ezt teszik. – Nyugat-Európában tűzoltás folyik, ahol a politikusok rövidtávon gondolkodnak. Multikulturalizmus címen át akarják tolni problémáikat Kelet-Európába, amely még nem oldotta meg saját problémáit – mondta Mészáros Zoltán, majd hozzátette, hogy a magyar kormány egész nemzetben gondolkodik, határokon átívelve, a nemzetet egyesítve.